VPN ulkoilun harrastajalle: Turhake vai ehdoton hankinta?
VPN-verkon hyödyt ulkona liikkuessa ja matkoilla
Harva on halukas jättämään omaa puhelintaan kotiin patikointiretkien, matkojen tai edes lyhyempien ulkoilujen ajaksi. Moni haluaa ymmärrettävästi olla tavoitettavissa kaiken varalta ja vastaavasti saada itsekin helposti yhteyden läheisiin tarvittaessa. Toisekseen ulkoilun aikana saattaa tulla vastaan jotain mielenkiintoista kuvattavaa, jolloin puhelimen on hyvä olla mukana. Lisäksi yhä useampi liikkuu luonnossa kuntoilumielessä. Tällöin erilaiset urheilu- ja fitness-sovellukset ovat helppo tapa seurata omaa liikkumista ja kunnon kohenemista, jonka lisäksi niiden kautta voi jakaa omia saavutuksiaan myös muille.
Tietoturvariskeistä puhutaan yhä enemmän, ja sen seurauksena myös VPN eli virtuaalinen yksityisverkko on tullut käsitteenä yhä laajemmin tutuksi. Kyseessä on eräänlainen palvelu, joka salaa verkkoliikenteen ja suojaa siten käyttäjän identiteettiä verkossa. VPN on näppärä ratkaisu moneen tilanteeseen, ja myös luonnossa liikkuessa tai pidemmillä reissuilla siitä voi olla paljon iloa ja apua.
Valitettava fakta on kuitenkin se, että siellä missä puhelin liikkuu mukana, on myös kyberhyökkäysten ja tietovuotojen riski aina läsnä. Mikäli oma yksityisyys verkossa huolettaa hiukankin, on VPN yksi tapa tuoda itselle mielenrauhaa. Alla mainitaan muutamia esimerkkejä siitä, kuinka VPN tehostaa yksityisyydensuojaa myös ulkona liikkuessa ja matkoilla.
VPN rajoittaa sovelluksille jaettavaa tietoa
Harva tulee ajatelleeksi, millaisia tietoturvariskejä puhelinsovellusten käyttöön sisältyy. Monet käyttävät matkoillaan aktiivisesti Instagramia, TikTokia tai muita sosiaalisen median sovelluksia jakaakseen esimerkiksi valokuvia ja tarinoita kaikesta näkemästään ja kokemastaan. Valitettavasti sosiaalisessa mediassa tulee harmillisen helposti jaettua turhankin henkilökohtaista tietoa itsestään, ellei muista olla varuillaan. Sosiaalisen median sovellukset ovat toki muutenkin taitavia onkimaan käyttäjistään yksityiskohtaista tietoa ilman, että sitä edes tulee huomanneeksi.
Myös erilaiset fitness- ja liikuntasovellukset, kuten Strava ja Sports Tracker, sisältävät tietoturvariskin. Niiden käyttö edellyttää usein oman kodin sijainnin sekä senhetkisen olinpaikan jakamista, ja vaikka sovellus tarjoaisikin mahdollisuutta piilottaa tällaiset tiedot muiden näkyviltä, eivät ne sittenkään ole täysin turvallisia.
Juuri tällaisiin tilanteisiin VPN on oivallinen ratkaisu, sillä se piilottaa käyttäjän IP-osoitteen ja naamioi virtuaalisen sijainnin, parantaen siten huomattavasti yksityisyyttä ja tietosuojaa. Etenkin jos on epävarma siitä, millaisia tietoja voi huoletta jakaa verkossa, voi VPN-palvelun kytkeä päälle ja siten pienentää helposti kyberhyökkäyksen riskiä.
VPN suojaa Wi-Fi-hotspottien käyttäjiä
Kodin ulkopuolella liikkuessa ja etenkin ulkomailla reissatessa moni hyödyntää Wi-Fi-hotspoteja. Kyseessä on mobiililaitteen jakama verkkoyhteys, johon muut ympärillä olevat laitteet voivat halutessaan liittyä. Hotspotit ovat näppärä tapa jakaa internet-yhteys esimerkiksi omasta puhelimesta kannettavaan tietokoneeseen, mutta myös ihmiseltä toiselle.
Hotspotin tarjoamat hyödyt ovat kiistattomia, mutta kolikon kääntöpuolena vaarana on myös arkaluontoisten tietojen vuotaminen vääriin käsiin. Suojaamattomaan ja miksei toisaalta myös suojattuun hotspotverkkoon kytkeytyneet ulkopuoliset tahot voivat tarkastella samassa verkossa olevien henkilökohtaisia tietoja, ja pahimmassa tapauksessa se voi tarkoittaa esimerkiksi luottokorttitietojen vuotamista rikollisten käsiin tai muita petosrikoksia. Tältä voi välttyä surffaamalla netissä VPN-yhteyden kautta, sillä sen ansiosta kukaan ei pääse näkemään käyttäjän todellista IP-osoitetta tai esimerkiksi selaushistoriaa.
VPN mahdollistaa paremmat tarjoukset sijainnin perusteella
Luonnossa liikkuminen ja ulkoilu ylipäätään on monelle rakas ja voimaannuttava harrastus, joka tarjoaa irtioton kiireen keskellä. Aivan täysin emme kuitenkaan malta irtaantua arjestamme, vaan lähes jokaisella kulkee taskussa mukana myös älypuhelin. Yhä useamman älypuhelimessa on ulkoilun aikana päälle kytkettynä myös VPN yhteys, joka tarjoaa monenlaisia etuja ja ennen kaikkea turvaa. Tässä artikkelissa kerromme 5:n hyödyistä sekä siitä, millä eri tavoin se edistää turvallisuutta. Tarkastelemme myös VPN-yhteyksiin liittyviä haasteita tuomalla esiin suurimmat VPN-palvelun käyttöön liittyvät ongelmakohdat.
Matkailuun saa helposti uppoamaan suuriakin rahasummia, jonka vuoksi monet käyttävätkin paljon aikaa matkan suunnitteluun ja edullisten vaihtoehtojen metsästämiseen. Yksi helppo niksi, jota kaikki eivät välttämättä ole vielä keksineet, on VPN-yhteyden hyödyntäminen parempien hintojen saavuttamiseen. Koska VPN mahdollistaa sijaintitietojen piilottamisen ja näennäisesti oman sijainnin muuttamisen johonkin toiseen maahan, voi sen avulla päästä käsiksi myös muihin maihin suunnattuihin tarjoushintoihin.
Esimerkiksi lentojen ja majoitusten hinnat saattavat vaihdella jonkin verran riippuen siitä, mistä maasta käsin niitä tarkastelee. Kun VPN siirtää käyttäjän sijainnin vaikkapa Virossa tai Yhdysvalloissa sijaitsevalle palvelimelle, näkyvät sivulla silloin todennäköisesti hiukan eri hinnat kuin mitä Suomesta käsin tavallisesti näkyy. Ennen matkan varaamista voikin olla järkevää suorittaa matkahakuja useammasta eri sijainnista käsin ja varmistaa siten paras mahdollinen hinta.
VPN-verkon käyttöön liittyvät ongelmat
VPN-verkkoa käyttävän on tärkeä pitää mielessä myös siihen liittyvät mahdolliset haittapuolet. Monet käyttävät nykyään puhelinta suunnistamiseen, joten luonnossa liikkuessa viimeinen asia, jonka toivoo tapahtuvan, on puhelimen akun ehtyminen. VPN-yhteyden ollessa päällä puhelimen akkutaso saattaa laskea hiukan nopeammin, jonka vuoksi yhteys kannattaa kytkeä pois aina silloin kun VPN: ei tarvitse, tai vaihtoehtoisesti pakata reppuun varavirtalähde varmuuden vuoksi. Puhelimen akun kestoa voi pidentää myös muilla tavoin, kuten käyttämällä Wi-Fi-yhteyttä aina kun se on mahdollista sekä kiinnittämällä huomiota siihen, mitä VPN-protokollaa käyttää.
Mikäli sattuu liikkumaan syrjäisillä seuduilla, saattaa VPN-yhteyden käyttö vaikuttaa jossain määrin myös yhteysnopeuksiin. Tässä esiintyy toki jonkin verran palveluntarjoajasta riippuvia eroja, sillä luotettava VPN laajalla palvelinkattavuudella ei vaikuta yhteyden nopeuteen ainakaan merkittävästi.
Vaikka VPN:n käyttö ei ole täysin ongelmatonta, ei sen tarjoamia etuja voida kiistää. Siispä seuraavan kerran kun lähdet telttailemaan, patikoimaan, ulkomaan reissulle tai vaikka ihan vain kulkemaan luonnossa läheisessä kansallispuistossa, kannattaa pohtia, voisiko VPN olla omalla kohdalla järkevä lisä matkavarustukseen.